Skydda din katt och hund mot fästingar och andra parasiter!

Många tror att fästingsäsongen sträcker sig över sommarmånaderna – men ditt husdjur kan drabbas av den blodsugande parasiten under hela året beroende på hur temperaturen ligger. Redan vid en utomhustemperatur på över +5°C börjar fästingarna bli aktiva. Det kan vara svårt att skydda din hund eller katt mot fästingar, som kan bära på bakterier och virus och kan överföra sjukdomar till både människa och andra djur. Förutom fästingar finns andra vanliga kryp och parasiter som kan göra din katt eller hund sjuk och skapa obehag – men genom att ha koll på symtomen kan du upptäcka om ditt djur drabbats.

 

Är du orolig?
Ta kontakt med din veterinär eller kontakta en veterinär här och få tips och råd om behandlingar.

 

Vad är en fästing?

Fästingen är ett blodsugande kvalster som hör till arten spindeldjur. De blir aktiva tidigt på våren, när det börjar bli runt fem grader varmt på dagen. Högsäsongen för fästingar räknas från mars till november, men risken att ditt husdjur drabbas av ett fästingbett kan finnas året om. En hund eller katt som har fått en fästing kan klia sig men kan även få allvarligare symtom som slöhet, feber, minskad aptit eller ledbesvär. Ibland kan du upptäcka fästingen innan den bitit sig fast; leta därför igenom din hund eller katts päls noga när den varit i miljöer där det förekommer fästingar.

 

Vad är rävskabb?

Rävskabb kan vara en anledning till klåda hos hund. Den orsakas av ett kvalster som bosätter sig i djurets översta hudlager där den gräver gångar och lägger sina ägg. Rävskabb överförs främst genom direkt kontakt, men kan även smitta indirekt då skabbdjur kan finnas i rävgryt eller andra platser där infekterade djur kliat av sig hudflagor och hårtussar i vilka skabbkvalster kan finnas. Under jaktsäsongen kan jakthundar därför vara speciellt utsatta.

 

Kommer du att vistas i miljöer där risken för fästingbett eller rävskabb är stor? Här kan du få tips och råd från en veterinär kring hur du kan förebygga sjukdomarna.


Vad är öronskabb?

Om en hund eller katt kliar sig mycket, till exempel i örat, kan det bero på öronskabb. Det är vanligt att utekatter och unga katter drabbas. Skabbdjuret är ett kvalster som lever som parasit på huden i och kring djurets öra. Om en katt skakar mycket på huvudet eller har brunsvart, grynigt sekret i öronen finns det en risk att den bär på parasiten. Det kan dock i vissa fall vara svårt att upptäcka då vissa djur inte visar några nämnvärda symtom. Öronskabb hos katt kan smitta till hund.

 

Vad är loppor?

Loppor är främst ett bekymmer i Sveriges södra delar. Loppor är millimeterstora, vinglösa djur som suger blod. Både katter och hundar kan få loppor som kan orsaka irriterande bett och ditt djur kan bli allergiskt mot loppornas saliv. Tecken på att ditt djur har loppor kan vara att det kliar sig överdrivet mycket, upplevs som oroligt eller får hudutslag. Du kan ofta se loppan eller dess ägg och avföring med blotta ögat om du borstar pälsen över ett vitt papper och undersöker om något trillar ur pälsen.

 

Vad är demodex?

Demodex är ett hårsäckskvalster som tillhör den naturliga floran hos hund. Om djurets immunförsvar blir nedsatt kan de dock föröka sig och orsaka sjukdom. Kvalstren ger irritation i hårsäckarna och medför hårlösa partier. Den irriterade huden blir ibland även infekterad med bakterier vilket förvärrar situationen. Sjukdomen som kvalstren orsakar kallas demodikos. Demodikos delas in olika kategorier beroende på var på huden den upptäcks eller när i livet hunden drabbas.

 

Det finns olika typer av läkemedel som kan hjälpa ditt husdjur mot ovan beskrivna åkommor. Här kan du få en konsultation med en veterinär kring symtom och lösningar.